UZTURA IETEIKUMI, KAS PALĪDZĒS CĪŅĀ AR AKNI

Liene Sondore

Uztura speciāliste

Vai ir iespējams uzlabot aknes stāvokli, mainot ēšanas paradumus?

Jā, pārdomāts uztura režīms var labvēlīgi ietekmēt ādas veselību. Te ir jāsaprot, ka uztura terapija neiedarbojas dienas laikā, ir jāievēro ārsta norādījumi par ādas kopšanu, ārstēšanu. Uzturā ieteicama zema glikēmiska indeksa diēta, jālieto kvalitatīvi produkti, rūpīgi jāskatās, kā un cik daudz tiek uzņemtas olbaltumvielas, ogļhidrāti, taukvielas, uzsvaru liekot uz mononepiesātinātajām taukskābēm, omega 3 taukskābēm. Pietiekamā daudzumā ir jālieto ūdens, vismaz 1,5 l dienā.

Runājot par ādas veselību, var izcelt taukos šķīstošos vitamīnus A, D, K,E. Izņemot D vitamīnu, pārējos var uzņemt ar uzturu. Vitamīnus un minerālvielas, antioksidantus uzņemsiet ar uzturu, ievērojot šķīvja principu un ēdot regulāri. Papildus tie ir jālieto tikai tad, ja tā ir ieteicis ārsts.

Kādus produktus nav ieteicams lietot uzturā aknes gadījumā?

Aknes gadījumā ieteicams ikdienā izvairīties no saldiem, cukuru saturošiem produktiem, konditorejas produktus ieskaitot, saldajiem, gāzētajiem dzērieniem.

Uzturā nav jālieto pusfabrikāti, trekna gaļa. Nereti problēmas rodas, jo šādos produktos ir gan daudz tauku, sāls, pārtikas piedevas, cukurs – tas viss kopā var iespaidot ādas veselību.

Nav ieteicami kūpinājumi, konservi, trekni piena produkti, saldināti jogurti un saldie biezpiena sieriņi. Noteikti jāatsakās no saldajām brokastu pārslām.

Reizēm ādas veselību ietekmē glutēnu saturoši produkti.

Cīnies ar akni?

Atsakies no šiem produktiem tūlīt!

Vai piena produkti patiešām veicina aknes izsitumu veidošanos?

Nav tiešu pierādījumu, ka tieši tie ir galvenie cēloņi, bet ir gadījumi, ka izslēdzot no sava uztura piena produktus, ādas veselība uzlabojas. Tas var būt saistīts ar piena olbaltumvielu, īpaši kazeīna vai piena cukura – laktozes nepanesamību. Nereti piena produkti tiek lietoti kopā ar vienkāršajiem ogļhidrātiem, cukuriem, krāsvielām.

Vai un kā vegānisms ietekmē aknes veidošanos?

Veģetārs un vegāns uzturs, vismaz 30 dienas, iespējams, var uzlabot ādas veselību. Uzturā tiek bagātīgi lietoti pilngraudu produkti, pākšaugi, daudz dārzeņu, tas nozīmē, ka uzņemtas ir šķiedrvielas, vitamīni, minerālvielas, antioksidanti,  labas kvalitātes taukvielas, šķidrums. Ja vegāns uzturs ir pārdomāts, tas var uzlabot ādas stāvokli. Tas gan neattiecas uz vegānajiem saldumiem un kūkām– tur ir nereti ļoti daudz cukuru, fruktozes. Ir jāuzmanās no nekvalitatīviem produktiem, piemēram, frī kartupeļi, fritēti, eļļā uz pannas sacepti ēdieni.

Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties produktu pēc tā sastāva? (pēc tā, kas rakstīts uz etiķetes?)

Jāskatās, kāds sastāvs ir produktam, kādas piedevas tiek lietotas. Svarīgi ir saprast, cik produkts satur kalorijas uz 100 gramiem, kādas tajā ir taukvielas – piesātinātās, trans – vai nepiesātinātie tauki. Pie „sliktajiem” taukiem pieskaitām „trans” un  piesātinātos. Vēl ir uzmanība jāpievērš, vai produkts nesatur „daļēji hidrogenētus taukus” – tie palielina risku saslimt ar sirds asinsvadu u.c. slimībām. Vēl jāskatās, kādas eļļas un tauki ir norādītas. Jāizvēlas tādi produkti, kuros nav palmu tauki, rapšu eļļa.

Ir jāsaprot, cik ogļhidrāti, tostarp cukuri, ir konkrētajā produktā. Var gadīties, ka mazs jogurta trauciņš, ne īpaši salds pēc garšas, satur 6 tējkarotes cukura!

Sāls daudzums – ieteicams izvēlēties produktus, kuros ir mazāk sāls.

Kādas uzkodas labāk izvēlēties, ja dienas steigā nav laika pilnvērtīgai maltītei?

Savas veselības labā ir jāplāno ēdienreizes un jāplāno uzkodas līdzņemšanai.

7 VESELĪGI UN GARŠĪGI IETEIKUMI TAVAI UZKODU KASTĪTEI

1

Maza saujiņa riekstu, sēklas un banāns. Ogas.

2

Rudzu maize, sēklu maize vai maize ar tvaicētu tītara  vai vistas gaļu. Maize ar sieru.

3

Skābpiena produkti – kefīrs, biezpiens – ja lieto uzturā. Pie kefīra var piebērt karoti linsēklu – būs sāta sajūta, probiotiskās baktērijas un labās taukskābes, šķiedrvielas.

4

Maize ar zemesriekstu sviestu, maize ar avokado, tomātiem, gurķiem.

5

Zaļais kokteilis

6

Iepriekšējā vakarā var izcept ar nelielu olīveļļas piedevu cepeškrāsnī saldo kartupeli, ķirbi, burkānus. Pagatavot brokoli vai Briseles kāpostus līdzņemšanai – kopā ar šķēli rudzu maizes sanāk laba ēdienreize. Šādi uzņemsiet gan cinku, kalciju, A,  E , B  grupas vitamīnus, antioksidantus, šķiedrvielas un taukus.

7

Iepriekšējā vakarā novārīta kvinoja, amarants vai  brūnie rīsi  kopā ar pupiņām, lēcām – labi garšos arī auksti, salātos ar tomātiem, gurķi.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Atbildēt

Avatar placeholder

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *