akne pinnes bioderma

AKNE UN RĒTAS

Akne jeb pinnes ir viena no izplatītākajām ādas problēmām, ar kuru dzīves laikā saskaras liela daļa cilvēku. Lai gan visbiežāk akne tiek saistīta ar pusaudžu vecumu, tā var rasties jebkurā dzīves posmā, arī pieaugušajiem līdz pat 40 vai 45 gadu vecumam. Akne nav tikai kosmētiska problēma – tā var ietekmēt gan pašapziņu, gan dzīves kvalitāti. Viens no lielākajiem izaicinājumiem ir ne tikai cīņa ar iekaisumu, bet arī sekas, ko akne atstāj uz ādas – rētas.

Kāpēc veidojas aknes rētas?

Rētas rodas tad, kad ādas struktūra tiek būtiski bojāta, un organisms cenšas to atjaunot. Rētas veidojas gadījumos, kad trauma vai iekaisuma process skar dziļākos ādas slāņus. No normālas ādas rētas atšķiras estētiski, funkcionāli un morfoloģiski – tās ir veidotas no izmainītām: slikti strukturētām un blīvi slāņotām kolagēna šķiedrām. Aknes rētas var iedalīt atkarībā no tā, vai kolagēna apjoms ir zaudēts vai pieaudzis:

  • Hipertrofiskas rētas – tās veidojas, ja organisms ražo pārāk daudz kolagēna, radot paaugstinātu rētu uz ādas.
  • Atrofiskas rētas – tās rodas, kad iekaisuma dēļ pazūd ādas kolagēns, un āda kļūst bedraina vai ieliekta. Tās ir dominējošās aknes gadījumā (80-90%).
  • Keloidālas rētas – tās ir patoloģiskas rētas, kuras izraisa brūču dzīšanas traucējumi, tās pēc būtības ir rēta-audzējs. Keloīdi spontāni nesamazinās, un nav iespējams panākt to dabisku izzušanu.

Jo dziļāks ir ādas iekaisums, jo lielāka iespēja, ka rētas veidosies.

Kā novērst rētu veidošanos?

Aknes ārstēšanas galvenais mērķis ir ne tikai mazināt pašreizējos iekaisumus, bet arī novērst rētu veidošanos. Ir svarīgi savlaicīgi konsultēties ar dermatologu un izvēlēties piemērotu ārstēšanas plānu. Dermatologi var ieteikt gan medikamentozu terapiju, gan arī dažādas ādas kopšanas procedūras, kas palīdz kontrolēt iekaisumu un novērst ilgstošas sekas.

Svarīgākie padomi, kā samazināt rētu veidošanos:
  1. Nespaidi pinnes. Piņņu spaidīšana bieži vien izraisa lielākus ādas bojājumus un palielina rētu veidošanās risku. Īpaši bīstami tas ir dekoltē zonā, kur rētas veidojas ļoti viegli.
  2. Pareiza ādas kopšana. Izvēlies produktus, kas ir piemēroti ādas tipam un stāvoklim un nodrošina maigu, bet efektīvu attīrīšanu un kopšanu.
  3. Izvairies no pārmērīgas saules iedarbības. Saules starojums var pastiprināt rētas un pigmentāciju, tādēļ vienmēr lieto saules aizsargkrēmu.
  4. Profesionāla ārstēšana. Konsultējies ar dermatologu par iespējamiem risinājumiem, piemēram, medikamentozu terapiju, ķīmiskajiem pīlingiem vai lāzerprocedūrām.
Rētu ārstēšanas iespējas

Ja rētas tomēr ir izveidojušās, tās pilnībā likvidēt nav iespējams, bet ir dažādas iespējas to izskatu uzlabot:

  • Lāzerterapija. lai mazinātu apsārtumu, pigmentāciju un izlīdzinātu ādas toni. Lāzeri arī veicina rētu samazināšanu un iekaisuma mazināšanu. Populārākās metodes ir frakcionētā slīpēšana, adatu radiofrekvence, ķīmiskie pīlingi un injekcijas. Procedūru skaits ir atkarīgs no rētu dziļuma, vidēji nepieciešamas 1-4 sesijas. Pēc slīpēšanas jāizvairās no saules un jārēķinās ar atveseļošanās laiku, kas var svārstīties no nedēļas līdz vairākiem mēnešiem.
  • Ādas stāvokļa uzlabošanai tiek izmantotas injekcijas ar hialuronskābi vai PRP (ar trombocītiem bagātināta plazma). Šīs vielas palīdz ādai atjaunoties, jo tās nodrošina papildu resursus dzīšanas procesā, uzlabojot ādas reljefu un paātrinot dzīšanu. PRP stimulē šūnu atjaunošanos, pateicoties augšanas faktoriem, bet hialuronskābe veicina ādas mitrināšanu un dzīšanu. Biorevitalizācijā un mezoterapijā tiek izmantotas dažādas injekcijas, kas palīdz stimulēt ādas atjaunošanos.

Akne ir komplekss ādas stāvoklis, kam nepieciešama kombinēta ārstēšana un preventīvie pasākumi, lai novērstu rētu veidošanos. Lai gan pilnībā atbrīvoties no aknes rētām nav iespējams, pareiza pieeja var ievērojami uzlabot ādas stāvokli un kvalitāti. Rūpīga ādas kopšana un regulāras ārstēšanas procedūras palīdz ātrāk atjaunot ādu un samazināt rētu veidošanās risku.

Arī Laura ir izmantojusi lāzerterapiju, lai ārstētu akni, jo, ja akne ir radījusi rētas, bieži vien tikai ar ādas kopšanu var būt par maz. Lāzerterapija palīdz samazināt rētu apjomu un uzlabo ādas kvalitāti, taču ir svarīgi apvienot to ar citiem ārstēšanas veidiem, lai sasniegtu optimālus rezultātus.