Kas jāņem vērā, lai mazinātu pinnes/akni?

Katram no mums ir bijuši brīži, kad, sākot rītu ar skatienu spogulī, uz sejas ieraugām nevēlamu pumpu vai pat vairākas. Tās var būt mazas un gandrīz nemanāmas, bet mūsu pašapziņa uzreiz sarūk. Pinnes ir ne tikai ādas problēma, tās var ietekmēt mūsu pašsajūtu un emocionālo labklājību. Bet neuztraucieties! Mēs esam šeit, lai dalītos ar dažādiem iedvesmojošiem padomiem, kas palīdzēs uzlabot ādas stāvokli.

Šajā bloga ierakstā tiek apskatīti vairāki svarīgi aspekti, kas palīdz uzlabot un mazināt pinnes/akni. Regulāra ādas attīrīšana, kopšana, veselīgs uzturs, dzīvesveida faktori un konsultācijas ar dermatologu ir būtiski elementi, lai uzturētu veselīgu ādu.

Regulāra ādas attīrīšana

Viens no galvenajiem principiem, lai samazinātu pinnes, ir regulāra ādas attīrīšana ikdienā. Lietojiet maigu, nekomedogēnisku attīrošu līdzekli divreiz dienā. Tas attīrīs ādu no liekā sebuma, netīrumiem un atmirušājām ādas šūnam, kas var aizsprostot poras.

Kā veselīgs uzturs palīdz mazināt pinnes?

Daudziem no mums šķiet, ka uzturs un ādas stāvoklis nav savstarpēji saistīti, taču jaunākie pētījumi rāda, ka uzturam ir būtiska nozīme aknes/piņņu ārstēšanā un profilaksē.

  • Uzturvielu līdzsvars: āda ir mūsu organisma lielākais orgāns, un tai ir nepieciešamas dažādas uzturvielas, lai saglabātu veselību un funkcionalitāti. Vitamīni un minerāli, piemēram, A, C un E vitamīns, cinks un omega-3 taukskābes, ir īpaši svarīgi, lai saglabātu ādas šūnu veselību un mazinātu iekaisumu.
  • Glikēmiskais indekss: pārtikas produkti ar augstu glikēmisko indeksu (cukuroti un rafinēti ogļhidrāti) var izraisīt cukura līmeņa svārstības asinīs, kas savukārt stimulē hormonu izdalīšanos, kas veicina sebuma (ādas tauku) ražošanu. Pārmērīgs sebuma daudzums var aizsprostot poras un veicināt piņņu/ aknes rašanos.
  • Piena produkti: lai gan pētījumu rezultāti par piena produktu ietekmi uz aknes/piņņu pasliktināšanos ir pretrunīgi, dermatologi nereti iesaka pamēģināt tos izslēgt no uztura uz kādu laiku un pavērot ādas stāvokļa izmaiņas. Tas var būt saistīts ar pienā esošajiem hormoniem un bioaktīvajām molekulām, kas ietekmē sebuma ražošanu.

Iepriekšējā Aknes klases sezonā dalībnieces tikās ar uztura speciālisti Lieni Sondori. Meitenēm bija iespēja uzrakstīt un iesniegt savas tā brīža ēdienkartes, lai dzirdētu komentārus no Lienes Sondores. Tikšanās laikā meitenes uzzināja vispārēju informāciju par to, kā veidot veselīgu uzturu, jo kā zināms, lai uzlabotu aknes/piņņu skartu ādu, ieteicams ievērot veselīgu un sabalansētu uzturu!

Ir būtiski saprast, ka ne vienmēr ir nepieciešams mainīt visu uzturu, visbiežāk tie ir mazi un pakāpeniski soļi, kā, piemēram, Patrīcijai viens no ieradumiem, ko viņa mainīja – dzert ikdienā mazāk kafiju. Šeit lasi par Patrīcijas ēdienkarti 7 dienām pirms un pēc tikšanās ar Lieni Sondori.

Dzīvesveida faktori

Stress un nepietiekams miegs var pasliktināt ādas stāvokli. Fiziskās aktivitātes ir būtiskas veselības uzturēšanai un laba noskaņojuma veicināšanai, īpaši mūsdienās, kad pusaudži bieži vien ilgstoši pavada laiku sēdus. Regulāra fiziskā aktivitāte samazina stresa līmeni, kas nereti ir saistīts ar aknes/piņņu pasliktināšanos. Stresa mazināšana var uzlabot ādas izskatu un samazināt iekaisumu. Tāpat arī fiziskā aktivitāte var palīdzēt regulēt hormonu līmeņus. Jo stabilāki ir hormonu līmeņi, jo mazāks ir risks saskarties ar hormonāliem iekaisumiem ādā. 

Lai uzzinātu vairāk par to, kā fiziskās aktivitātes un fizioterapeita vadītās nodarbības palīdzēja Aknes klases dalībniecēm uzsākt fiziskās aktivitātes un uzlabot savu veselību, lasi šeit.

Izvairīšanās no gaisa piesārņojuma

Gaisa piesārņojums īpaši ietekmē cilvēkus ar akni/pinnēm, jo viņu ādas lipīdu slānis jau ir izmainīts. Piesārņojums, ieskaitot cigarešu dūmus, var palielināt ūdens zudumu no ādas, noārdīt kolagēnu un elastīnu, un vājināt ādas dabisko aizsargbarjeru. Tas aktivizē iekaisuma procesus, kas saasina akni/pinnes, veicinot komedonu un iekaisīgu izsitumu veidošanos. Centieties izvairīties no vietām ar augstu gaisa piesārņojuma līmeni un aizsargājiet ādu ar piemērotiem produktiem.

Konsultācija ar dermatologu

Ja jums ir smaga akne vai līdzšinējā ādas kopšana nelīdz, konsultējieties ar dermatologu. Ārsts var izrakstīt piemērotu ārstēšanu, piemēram, retinoīdus, antibiotikas vai citas zāles, kas var palīdzēt kontrolēt akni.

Terapija un ādas kopšana NAV kampaņveidīgs process

Ārstēšana un pareiza ādas kopšana ir galvenie faktori, lai kontrolētu un mazinātu aknes simptomus. Rūpējieties par ādu katru dienu, nevis tikai tad, kad parādās problēmas. Regulāra un pareiza ādas kopšana palīdzēs saglabāt ilgstošu rezultātu un mazināt recidīvus. Par to, kā izvēlēties pareizos ādas kopšanas līdzekļus aknes/piņņu skartai ādai, lasi šeit.

Projekta dalībniece Samanta dalās ar savām pārdomām, uzsverot, ka visvērtīgākā lieta šajā projektā bija tas, ka projekts aptvēra visus ietekmējošos faktorus. Āda ir komplekss orgāns, kas ietekmējas ne tikai no tā, ko liekam uz tās, bet arī no tā, kā jūtamies iekšēji un ko ēdam, kā izturamies pret savu ķermeni kopumā. Šī pieeja uzsver, cik svarīgi ir rūpēties par sevi vispusīgi, lai sasniegtu labākos rezultātus ādas veselībā!

kā mazināt pinnes akne pinnes pumpas

Atrodi mūs arī šeit!

Kā atrast piemērotākos produktus aknes/piņņu skartai ādai?

Ikviens, kurš ir saskāries ar akni, zina, cik izaicinoši un grūti tas var būt. Akne ne tikai ietekmē mūsu ādu, bet arī pašapziņu un emocionālo labklājību. Aknes ārstēšana var būt garš un sarežģīts ceļš, bet ar pareizu pieeju un piemērotiem produktiem pavisam noteikti ir iespējams sasniegt veselīgu ādu. Šis raksts ir par jums – par jūsu ceļu uz labāku ādu un labāku pašsajūtu. Un par to, kā atrast piemērotākos ādas kopšanas līdzekļus aknes skartai ādai?

Pirmais solis ceļā uz piemērotu ādas kopšanas līdzekļu izvēli ir saprast savu ādas stāvokli un problēmas. Ir būtiski izvēlēties produktus, kas atbilst jūsu ādas vajadzībām. Cilvēkiem ar akni/pinnēm ir pieejams plašs dermokosmētikas klāsts. Gan noskalojami līdzekļi un micelārie ūdeņi ādas attīrīšanai, gan arī dažādi losjoni, serumi, krēmi, maskas ar seboregulējošu, pretiekaisuma un keratolītisku darbību ādas kopšanai. Plašais piedāvājums reizē var arī apmulsināt, tomēr nebaidieties lūgt padomu speciālistiem, arī mums, zīmolam Bioderma.

Kādas sastāvdaļas var palīdzēt uzveikt akni/pinnes?

Vielas, kuras bieži lieto un kuras palīdz aknes skartas ādas kopšanā ir:

  • Salicilskābe  – pārbaudīts un uzticams palīgs aknes ārstēšanā un ādas kopšanā. Tā ir BHA jeb beta hidroksiskābe, organiska viela, kas jau vēsturiski pazīstama pretiekaisuma darbības dēļ. Aknes gadījumā noderīga ir tās keratolītiskā un komedolītiskā darbība: salicilskābe dziļi attīra ādu, nolobot nedzīvās ādas šūnas un atbrīvojot aizsprostotās poras, un novērš komedonu jeb “melno punktu” veidošanos.
  • AHA jeb alfa hidroksiskābes, piemēram, citronskābe, glikolskābe, pienskābe, ābolskābe. Tās ierobežo raga slāņa sabiezēšanu, palīdz atbrīvoties no atmirušajām ādas šūnām un uzlabo ādas tekstūru un toni.
  • Cinks: regulē sebuma izdalīšanos, mazina iekaisumu un darbojas antibakteriāli, ierobežojot C.acnes vairošanos.
  • Bakučiols – no babči auga, ko plaši lieto ajūrvēdas medicīnā, sēklām iegūts antioksidants, kura ķīmiskā struktūra ir līdzīga E vitamīnam, taču kā antioksidants tas ir 2 reizes efektīvāks, atjaunojot sebuma sastāva līdzsvaru. Tam raksturīga arī antibakteriāla un pretiekaisuma iedarbība. Samazinās piņņu skartai ādai raksturīgās izpausmes: aizsprostotas poras, komedoni un sarkanie, iekaisušie izsitumi.

Ļoti spēcīgs ne vienmēr nozīmē efektīvs, tāpēc pārāk neaizraujieties ar agresīvām: ādu kairinošām un sausinošām sastāvdaļām.  Pāršaušana pār strīpu var pasliktināt akni.

Konsultējieties ar speciālistu

Bioderma pārstāve Diāna Jasmane uzsver “Ja aknes simptomus neizdodas mazināt ar dermokosmētiku vai arī aknes gaita ir vidēji smaga vai smaga, tad noteikti jāvēršas pie dermatologa. Profesionāls padoms un piemērota lokāla vai sistēmiska terapija var būt izšķiroša ādas veselības ceļā. Taču, arī saņemot medikamentozu terapiju, nepieciešams turpināt ādas kopšanu – attīrīšanu un mitrināšanu. Šobrīd ir pieejami līdzekļi, kas paredzēti lietošanai kopā ar aknes terapiju.“  Ar dermatologu piedāvajumu vari iepazīties šeit!

Kļūdas, no kurām izvairīties

Lai veicinātu ātrāku rezultātu aknes ārstēšanas procesā un izvairītos no jaunu izsitumu veidošanās, ir svarīgi nepieļaut būtiskas kļūdas, izvēloties un lietojot ādas kopšanas līdzekļus:

  • Pārāk bieža vai agresīva ādas attīrīšana: tā kairina un izsausina ādu.
  • Abrazīvu skrubju, attīrošo birstu vai sūkļu lietošana: šāda mehāniska intensīva ādas attīrīšana var traumēt jau tā sakairināto ādu un veicināt iekaisumu.
  • Pārāk bieža vai nepietiekama attīrošā līdzekļa lietošana: optimāli ir attīrīt ādu divas reizes dienā, no rīta un vakarā. Ideālam attīrošajam līdzeklim cīņā ar pūtītēm un “melnajiem punktiem” ir jāiedarbojas uz pārmērīgo sebuma veidošanos un jānovērš poru aizsprostošanās, lai neveidotos komedoni. Ādai ar noslieci uz pinnēm ir divi galvenie higiēnas aspekti, kas jāievēro:
    • maigs attīrošs līdzeklis, kas satur attīrošu vielu, kas nekairina ādu, bet efektīvi samazina pārmērīgo sebuma daudzumu un notīra netīrumus;
    • keratolītisks attīrošs līdzeklis, kas spēj padarīt ādu gludāku, veikli nolobīt atmirušās šūnas, lai atbrīvotu poras no aizsprostojumiem.
  • Pārāk daudzu līdzekļu lietošana vienlaicīgi: tas var radīt ādas barjerfunkcijas traucējumus – āda kļūst kairināta, apsārtusi un sausa.
  • Pārāk bieža kopšanas līdzekļu mainīšana: kopšanas līdzeklis ir jālieto vismaz 1,5–2 mēnešus, lai novērotu uzlabojumu. Ja pēc šī laika perioda nenovēro uzlabojumu, var izvērtēt produktu maiņas lietderību.
  • Dekoratīvās kosmētikas nenoņemšana un ādas neattīrīšana vakaros: dekoratīvā kosmētika un dienas laikā uz ādas uzkrātie netīrumi veicina poru aizsprostošanos un labvēlīgus apstākļus, lai veidotos jauni izsitumi.
  • Izsitumu plēšana, spiešana: tas ne vien pastiprina iekaisumu, bet arī palielina risku rētu attīstībai.

Evelīnas pieredze īsto produktu atrašanā Aknes klases projekta laikā

Bioderma projekts “Aknes klase” ir bijis lielisks piemērs tam, kā pareizie kopšanas līdzekļi var mainīt dzīvi un palīdzēt aknes/piņnu skartas ādas kopšanā. Evelīna, viena no projekta dalībniecēm, dalījās savā pieredzē, stāstot, kā viņai izdevās atrast īstos kopšanas līdzekļus, lai uzlabotu sejas ādas stāvokli un reizē kļūt pārliecinātākai. Viņa saprata, ka nav viena šajā cīņā, un šis projekts palīdzēja viņai atgūt pašapziņu un ticību sev.

BIODERMA Sébium līnija taukainai vai kombinētai ādai, vai ādai ar noslieci uz piņņu veidošanos

BIODERMA Sébium līnija ir īpaši izstrādāta taukainas un kombinētas sejas ādas, kurai ir nosliece uz piņņu veidošanos, kopšanai. Sébium produktu līnijā ir attīrīšanas un kopšanas līdzekļi, kurus īpaši iesaka dermatologi aknes/piņnu skartas ādas kopšanā. Sejas attīrīšanas līdzekļi (putojošas želejas, micelārais ūdens, attīrošs balzams utt.), krēmi pret izsitumiem, mitrinātāji ādai ar noslieci uz akni un citi. Izvēlieties sev piemērotāko!  

Un noteikti nedrīkst aizmirst par saules aizsardzību! Lai izvairītos no “atsitiena efekta” jeb piņņu paasinājuma pēc ādas sauļošanas, jālieto taukainai ādai piemērots saules aizsarglīdzeklis. Tas droši aizsargā pret saules apdegumu un mazina UV starojuma izraisīto šūnu bojājumu risku, bioloģiski regulē tauku kvalitāti un ilgstoši matē ādu.